Recipes

Genijalan trik za čišćenje fuga i pločica u kupatilu: SVA BUĐ ODMAH NESTAJE, BEZ RIBANJA

Čišćenje fuga u kupaonici može biti izazovan zadatak, posebno kada se borite s plijesni koja je otporna na standardna sredstva za čišćenje. Ipak, stručnjaci i entuzijasti čišćenja predlažu nekoliko korisnih trikova za učinkovito uklanjanje plijesni. Evo nekoliko metoda koje možete isprobati:

Prva metoda uključuje izbjeljivač i papirnate ručnike. Savijte ručnik tako da odgovara širini fuga, postavite ga preko fuga i nježno prelijte izbjeljivačem. Ostavite da odstoji oko 60 minuta. Nakon uklanjanja ručnika, plijesan bi trebala nestati. Ipak, imajte na umu da izbjeljivač može privremeno izbijeliti plijesan, ali ne ukloniti u potpunosti njezinu prisutnost, pa je ovo rješenje više estetsko.

Drugi pristup koristi alkoholni ocat, poznat po svojim antifungalnim svojstvima. Ocat možete nanijeti izravno na fuge ili ga pomiješati sa sodom bikarbonom kako biste napravili pastu. Ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći, a zatim isperite vodom. Ova metoda može biti učinkovitija jer pomaže u stvarnom uklanjanju plijesni, a ne samo prekrivanju problema.

Treća metoda uključuje sodu bikarbonu i izbjeljivač. Napravite pastu od sode bikarbone i male količine izbjeljivača te je nanesite na fuge. Ostavite da djeluje 30 minuta, zatim temeljito isperite vodom. Ova metoda može biti vrlo učinkovita u uklanjanju tvrdokorne plijesni i mrlja.

Bez obzira koju metodu odaberete, važno je prvo testirati sredstvo na diskretnom mjestu kako biste osigurali da ne ošteti ili promijeni boju fuga. Također, prilikom rukovanja izbjeljivačem ili drugim jakim kemikalijama, uvijek nosite rukavice i masku kako biste zaštitili ruke i dišni sustav.