Recipes

NIKAKO NE OSTAVLJAJTE OTVORENA VRATA U SPAVAĆOJ SOBI NOĆU: Razlog nije nimalo NAIVAN, spasite sebi ŽIVOT

Postoji više razloga zbog kojih mnogi odlučuju spavati s otvorenim vratima spavaće sobe. Glavni razlog je bolja cirkulacija zraka, što doprinosi ugodnijem okruženju za spavanje. Takođe, otvorena vrata omogućavaju roditeljima da lakše čuju svoju djecu, što im daje osjećaj sigurnosti.

Prema istraživanjima, oko 60 posto ljudi preferira spavati s otvorenim vratima, smatrajući to sigurnijim i udobnijim. Međutim, opsežno istraživanje Instituta za sigurnosna istraživanja (FSRI) otkriva suprotan zaključak: zatvorena vrata su zapravo mnogo efikasnija u zaštiti od požara. Naime, zatvorena vrata usporavaju širenje plamena, smanjuju toksičan dim i održavaju viši nivo kisika, što može biti presudno u slučaju požara.

Zbog modernih građevinskih materijala i namještaja, vrijeme za evakuaciju u slučaju požara drastično je smanjeno—sa 17 minuta na samo tri minute ili manje. Zbog toga su u SAD-u pokrenute kampanje za podizanje svijesti o važnosti zatvorenih vrata, naročito za sigurnost djece.

FSRI naglašava da iako roditelji možda prirodno žele ostaviti vrata otvorena, upravo je suprotno sigurnije za njihovu djecu. Zatvorena vrata ne samo da poboljšavaju sigurnost već mogu doprinijeti mirnijem i kvalitetnijem snu.