Recipes

RECEPT ZA SARMU NAJPOZNATIJEG KUHARA IZ JUGOSLAVIJE: Svako ko je spremio po njegovim savjetima tvrdi da NIJE PROBAO BOLJU,a caka je u jednom sastojku

Stevo Karapandža važi za jednog od najeminentnijih kuhara s prostora bivše Jugoslavije, čije su kulinarske vještine oduševljavale mnoge poznate ličnosti, a njegovi recepti i danas krase stolove širom regije. Posebno se ističe njegova sarma, koja se smatra neprevaziđenom u okusu i pripremi.

Za pripremu ove slavne sarme potrebni su sljedeći sastojci: 100 grama riže, jedna glavica luka, dva češnja bijelog luka, dvije kašike sitno sjeckane slanine, oko kilogram kiselog kupusa i 500 grama miješanog mljevenog mesa (najbolje od vrata). Takođe, tu su dvije kašike sitno sjeckanog peršuna, jedno jaje, prstohvat soli i bibera, kašika suvih začina, malo ljute mljevene paprike, jedan lovorov list, rebarca ili kobasice, jedna kašika mljevene slatke paprike i dvije kašike koncentrata paradajza.

Prvo se riža polukuha, dok se na malo ulja prži sitno isjeckan luk do zlatno smeđe boje, pa se dodaje nasjeckani bijeli luk. Meso se zatim miješa sa peršunom, polukuhanom rižom, jajetom, solju, biberom, suvim začinima i malo ljute paprike, te na kraju dodajemo pirjani luk. Listovi kiselog kupusa se pripremaju tako što se odvajaju od glavice, uklanjaju se žilavi dijelovi i dobro isperu. Svaki list se puni nadjevom i čvrsto savija.

Polovina isjeckanog kupusa se rasporedi na dno posude za kuhanje, zatim se slože sarme, preko njih se stavi lovorov list i rebarca ili kobasice, pa se sve prekrije preostalim sjeckanim kupusom. Pospe se mljevenom paprikom i koncentratom paradajza, a zatim se dolije voda da svi sastojci budu pokriveni. Sarma se kuha dva do tri sata, povremeno dolijevajući vodu po potrebi.

Na kraju se priprema umak od pirjanog luka, bijelog luka i crvene paprike, koji se sjedini s tečnošću u kojoj se sarma kuhala. Sarma se prelije tim umakom, ostavi da kratko prokuha i spremna je za posluživanje.

Ovaj tradicionalni recept Steva Karapandže, zahvaljujući svojoj pažljivoj pripremi i bogatom okusu, i dalje je omiljen među ljubiteljima kulinarstva.