Ljepota i zdravlje

Ljekari jednoglasni: Imunitet se najbolje jača unosom ova 3 vitamina!

Jak imunitet igra ključnu ulogu u borbi protiv koronavirusa. Samo zdrav organizam može se efikasno suprotstaviti ovoj bolesti, koja ne pravi razliku među ljudima. Pravilna ishrana je od suštinskog značaja, a posebno unos tri važna vitamina.

Evo o kojim vitaminima se radi:

Vitamin C
Ovaj vitamin je poznat kao jedan od najvažnijih za jačanje imunološkog sistema. Redovan unos vitamina C pomaže telu da se odbrani od bolesti. Bogatstvo vitamina C možete pronaći u narandžama, grejpfrutima, mandarinama, paprici, spanaću, kelju i brokoliju.

Vitamin B6
Ovaj vitamin podržava biohemijske procese u imunološkom sistemu. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje piletinu, ćuretinu, tunjevinu, mleko, sir, pasulj, spanać, šargarepu, semenke suncokreta i integralne proizvode. Takođe, nalazi se u zelenom povrću i leblebijama.

Vitamin E
Kao moćan antioksidans, vitamin E pomaže telu u borbi protiv infekcija. Dovoljan unos ovog vitamina može značajno ojačati vaš imunitet. Namirnice bogate vitaminom E uključuju orahe, semenke i spanać.

Idealno je obezbediti dovoljnu količinu ovih vitamina kroz ishranu, ali ako to nije moguće, suplementi mogu biti od pomoći. Osim ishrane, važno je ostati fizički aktivan; čak i 15 minuta dnevne aktivnosti može doprineti boljem zdravlju, kako ističu lekari.

BONUS CLANAK

Značaj hidratacije za imunitet

Zdrav imunitet je od vitalnog značaja za našu sposobnost da se borimo protiv bolesti, a hidratacija igra ključnu ulogu u održavanju tog imuniteta. Voda je osnova života, a pravilna hidratacija pomaže telu da funkcioniše optimalno. Evo kako hidratacija utiče na naš imuni sistem i na šta treba obratiti pažnju.

Zašto je hidratacija važna?

  1. Regulacija telesne temperature
    Voda pomaže u održavanju stabilne telesne temperature, što je ključno za pravilno funkcionisanje svih telesnih sistema, uključujući imunitet. Kada je telo dobro hidrirano, lakše se suočava sa stresom i infekcijama.
  2. Transport nutrijenata
    Hidratacija omogućava efikasan transport hranljivih materija i kiseonika do ćelija, što je ključno za jačanje imuniteta. Takođe, pomaže u uklanjanju toksina iz organizma.
  3. Podrška probavi
    Dobar sistem probave je ključan za zdravlje imunološkog sistema. Voda pomaže u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih materija, a takođe može sprečiti probleme poput zatvora koji mogu oslabiti imunitet.
  4. Održavanje zdravlja sluzokože
    Hidratacija pomaže u održavanju zdravlja sluzokože, posebno u respiratornom traktu. Suve sluzokože mogu povećati rizik od infekcija, dok dobro hidrirane sluzokože mogu efikasnije obavljati svoju zaštitnu funkciju.

Kako se adekvatno hidrirati?

  • Pijte dovoljno vode: Preporučena količina tečnosti varira, ali kao opšte pravilo, ciljajte na oko 2 litra vode dnevno.
  • Jedite vodom bogate namirnice: Voće i povrće poput lubenice, krastavaca, narandži i jagoda takođe doprinose hidrataciji.
  • Prilagodite unos tečnosti: Učinite to u zavisnosti od fizičke aktivnosti, vremena i ličnih potreba. Na primer, tokom vrućih dana ili nakon vežbanja, povećajte unos tečnosti.

Zaključak

Hidratacija je ključna za jačanje imuniteta i celokupnog zdravlja. Kroz pravilnu hidrataciju, zajedno sa uravnoteženom ishranom i fizičkom aktivnošću, možete pomoći svom telu da se bori protiv bolesti. Uvek slušajte svoje telo i prilagodite unos tečnosti kako biste ostali zdravi i otporni.