Ljepota i zdravlje

Ne košta ništa, a pomaže: Doktor tvrdi da ova navika podstiče gubitak težine i smanjuje rizik od demencije

Pored ovih efekata, dr Mozli je naglasio da ova navika također može značajno smanjiti rizik od depresije.

Britanski dr Oz, doktor Majkl Mozli, podijelio je naviku koja može spriječiti debljanje, poboljšati zdravlje srca i čak pomoći u smanjenju rizika od demencije. Dr. Mozli, govoreći u svom podcastu “Samo jedna stvar” za BBC, rekao je da odlazak na spavanje sat ranije može imati ogroman pozitivan utjecaj na zdravlje.

Osim ovih efekata, dr Mozli je istaknuo da ova navika može značajno smanjiti rizik od depresije. Objasnio je da obično ide na spavanje do 22 sata.

“Nekada sam mislio da mi je to pomalo dosadno, ali sam se ohrabrio da naučim da je rano odlazak na spavanje dobar za srce, dobro za raspoloženje i može pomoći u zaštiti od demencije,” rekao je on, a prenosi Vales Online.

Rizik od depresije i vrijeme kada idemo na spavanje

Rekao je da su studije pokazale da ljudi koji ranije idu na spavanje imaju manje negativnih misli u poređenju s onima koji idu kasnije.

“Nedavna studija na više od 800.000 ljudi, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Harvard, pokazala je da je rizik od depresije povezan s vremenom kada idemo na spavanje. Na osnovu toga, zaključuju da bi neko ko obično ide na spavanje u 1 sat ujutro, ako bi zaspao sat ranije, mogao smanjiti rizik od depresije za 23 posto,” objasnio je on.

Prema riječima dr Mozlija, kada smo u dubokom snu, što se obično dešava u ranom dijelu noći, naše tijelo čisti toksine iz mozga. Dodao je: “Ovo je pokazano u fascinantnoj studiji sa Univerziteta u Bostonu, gdje su otkrili da tokom dubokog sna talasi cerebrospinalne tečnosti, koja se nalazi oko vašeg mozga i kičmene moždine, ispiru otpad koji se nakupio tokom dana.” On tvrdi da bi ovo moglo objasniti zašto noćne ptice češće pate od neuroloških i psiholoških problema.

Srce ima velike koristi od dobrog sna

“Nedavna studija koja je analizirala navike spavanja više od 100.000 Britanaca otkrila je da su oni koji su otišli na spavanje između 22 i 23 sata imali 25 posto manje šanse da razviju srčane bolesti tokom petogodišnjeg perioda u odnosu na one koji su išli na spavanje u ponoć ili kasnije,” ističe dr Mozli.

Spavanje značajno utiče na navike u ishrani

Uticaj nedostatka sna na ishranu može biti značajan, tvrdi profesorica Esra Tasali, koja je nedavno završila studiju o spavanju i unosu kalorija.

Rekla je: “Uzele smo 80 osoba koje su imale višak kilograma i koje su obično spavale manje od 6,5 sati. Nismo im davali nikakve savjete o ishrani ili vježbanju i nasumično smo im dodijelili da ili nastave svoj uobičajeni san ili povećaju san.”

Napomenula je da nisu bili obavezni da bilježe unos hrane kako bi mogli nastaviti sa svojim normalnim životom.

“Vrlo zanimljivo, ako bismo im produžili san u prosjeku za 1,2 sata po noći, dovoljno sna smanjilo je količinu kalorija koje su unosili za 270 kilokalorija dnevno, što je značajno za regulaciju tjelesne težine,” objasnila je Tasali.

Dugoročno, ako bi se ove zdrave navike spavanja održavale, Tasali tvrdi da bi to dovelo do klinički značajnog gubitka težine uz manji unos od 270 kalorija dnevno. Također, osobe koje su više spavale imale su povećanje energije: “Osjećali su se budnije i bolje raspoloženi. Osjećali su se sretnije,” zaključila je Tasali.