Recipes

U ovom plemenu muškarac svoju ženu dijeli sa braćom i ocem i to nikom ne smeta: Ono što se očekuje od te supruge je jezivo

Poliandrija ostaje tabu tema u mnogim civiliziranim društvima, ali je u Nepalu duboko ukorijenjena tradicija koja se prakticira i poštuje već generacijama. Dok se u nekim kulturama muškarci odlučuju za poligamiju kako bi pojednostavili život, u Nepalu žene legalno ulaze u brakove s braćom svojih muževa, čime stvaraju jedinstvenu obiteljsku strukturu.

U Nepalu, praksa poliandrije, u kojoj je žena udata za više muževa, i danas postoji. Ovaj oblik braka zakonski je priznat u zemlji, posebno u sjevernim i sjeveroistočnim regijama, gdje je malo zemlje, a braća žele ostati zajedno i dijeliti imanje. U tim područjima uobičajeno je da braća dijele jednu ženu i žive zajedno u zajedničkom domaćinstvu.

Ova praksa vuče korijene iz davnih vremena, starijih od 28 stoljeća. U staroindijskom epu „Mahabharata“, princeza Draupadi molila je boga Šivu za muža. Njezina molba bila je uslišana pet puta, pa joj je Šiva darovao pet muževa. Taj običaj i dalje živi u Nepalu kroz mnoge generacije.

Kako te zajednice, u kojima jedna žena ima više muževa, funkcioniraju u praksi? Muškarci preuzimaju tradicionalne uloge koje bi inače pripadale ženama. Jedan se bavi poljoprivredom, drugi izrađuje predmete za prodaju, treći ih prodaje na tržnici, dok četvrti vodi domaćinstvo. Peti muškarac brine se za djecu, a šesti zarađuje za obitelj.

U tim zajednicama ženama se pripisuje uloga utjelovljenja ljepote. One se ukrašavaju nakitom od tirkiza i koralja, simbola sklada i mira u obitelji. Muškarcima je važno da su žene sretne i zadovoljne.

Ipak, postavlja se pitanje zašto žene često ulaze u te brakove bez vlastite volje. Uobičajeno je da najstariji brat bira ženu, koja potom postaje supruga i njegove mlađe braće. Ona je dužna zadovoljiti potrebe svakog brata i roditi im djecu. Čak i otac braće ima pravo na intimnost sa snahom. Ako su mlađa braća još maloljetna, žena preuzima ulogu njihove odgojiteljice.

Iako žene imaju pravo na razvod, rijetko ga koriste zbog straha od društvenih posljedica i gubitka društvenog statusa. Međutim, bogatstvo ovakvih obitelji značajno nadmašuje ono konvencionalnih kućanstava. Ako se jedno od braće odluči razvesti, imanje se dijeli ravnomjerno, čime se obiteljsko bogatstvo održava.

Poliandrija u Nepalu nadmašuje poligamiju i stvara stabilne zajednice u kojima muškarcima nije cilj dominacija, već uspostavljanje sigurnog i skladnog doma. U tim zajednicama sva se djeca smatraju zajedničkom i svi ravnopravno nasljeđuju imanje, čime se izbjegavaju pitanja poput nasljedstva i očinstva.