Zanimljivosti

Evo kako u 58. godini izgleda ćerka Silvane Armenulić za koju kažu da je preslikana pevačica: I danas se teško miri sa gubitkom majke (FOTO)

Mnoge poznate ličnosti tragično su stradale u saobraćajnim nesrećama, izazvavši veliku tugu. Među njima su Šaban Šaulić, Toše Proeski, Dražen Ričl, Ipče Ahmedovski i Silvana Armenulić. U tekstu se otkriva kako danas izgleda Silvanina kćerka, koja je odrasla.

Gubitak roditelja predstavlja ogroman izazov, naročito u godinama kada se formira ličnost i kada djeca počinju razumijevati važne životne vrijednosti. Ovo iskustvo postaje još složenije kada je preminuli roditelj slavna osoba, čiji je život često pod istragom medija i javnosti. U tom kontekstu, istražit ćemo odrastanje kćeri pjevačice Silvane Armenulić.

Također, film “Toma” pomogao je mlađim generacijama da se upoznaju s nekim umjetnicima za koje možda do tada nisu čuli. Silvana Armenulić, poznata javnosti kao Zilha Bajraktarević, predodređena je da postane slavna zahvaljujući svojim kultnim pjesmama. Iako je prerano napustila ovaj svijet, duboka tuga ostala je među njenim obožavaocima i voljenima. Silvana Armenulić ostavila je neizbrisiv trag u kolektivnom sjećanju svojim izuzetnim glasom i potresnom životnom pričom.

Njeno prisustvo uvijek je privlačilo pažnju, a misteriozna privlačnost njenog odnosa s poznatim tenisačem Radmilom Armenulićem i dalje intrigira javnost. Nakon premijere filma “Toma”, koji se bavio osobnim detaljima iz njenog života, popularnost Silvane Armenulić dodatno je porasla.

Ovaj film predstavljao je iskrenu posvetu njenim pjesmama, koje i danas odjekuju i aktivno se izvode. U svijetu narodne muzike, malo je pjesama koje mogu dostići vrhunsku kvalitetu hitova poput “Što će mi život bez tebe, dušo”, “Rane moje” i “Srce gori jer te volim”. Pored izuzetnog muzičkog talenta, njen jedinstveni stil i zapanjujuća ljepota ostavljaju trajan dojam kod onih koji su je poznavali.

Zilha Bajraktarević, rođena u Doboju 18. maja 1939. godine, bila je četvrto dijete od trinaestoro braće i sestara, iako je doživjela gubitak četvoro njih. Djetinjstvo joj je bilo teško jer je odrasla u siromaštvu, bez očeve prisutnosti. Njena majka Hajrija preuzela je brigu o djeci, a Silvana je često izražavala želju da olakša majčinu patnju. Njena prva ploča, objavljena od strane izdavačke kuće “Diskos” iz Aleksandrovca, prodana je u 50.000 primjeraka.

Kako je potražnja za njenim nastupima rasla, bilo je jasno da su potrebne veće dvorane. Nakon što je potpisala ugovor s PGP-RTS-om, njeni dueti postali su izuzetno popularni. Godine 1967., Silvana Armenulić, jedna od najpoznatijih muzičkih ličnosti bivše Jugoslavije, izdala je solo album “Granda” u saradnji s kompozitorom Acom Stepićem. Taj album je imao ogroman uticaj na muzičku industriju.

Osim toga, snimila je i dva singla s grčkim pjesmama, te sarađivala s Aleksandrom Trandafilovićem na albumu koji je sadržavao odabrane narodne i gradske melodije. Silvana Armenulić zračila je ne samo svojim vokalnim talentom, već i izuzetnom ljepotom i šarmom, čime je značajno utjecala na jugoslavensku narodnu muziku.

Nažalost, 10. oktobra 1976. godine, na povratku s koncerta u Aleksandrovcu, dogodila se tragična nesreća u kojoj su poginule Silvana, njena sestra Mirjana Bajraktarević, koja je bila trudna pet mjeseci, i violinistkinja Rada Jašarević. Iako je njen život tragično prekinut, njena muzika i dalje dodiruje srca mnogih, i više od 35 godina nakon njene smrti. Obožavaoci će je vječno pamtiti po velikom doprinosu narodnoj muzici.

Njene bezvremenske pjesme poput “Cigani svirajte”, “Rane moje”, “Srce gori jer te volim”, “Sama sam” i posebno omiljena “Što će mi život” ostavile su neizbrisiv trag. Njeni najbliži čuvaju sjećanje na nju, a posebno njena kćerka Gordana, koju je dobila u braku s teniserom Radmilom Armenulićem. U trenutku Silvanine smrti, Gordana je imala samo dvanaest godina, a odsustvo majke do danas joj je vrlo teško palo.

Večeras u 21:30 obilježit će se 46. godišnjica smrti moje majke. Odsutnost koju je ostavila iza sebe duboko je osjetljiva jer je bila izvor ljubavi, radosti i utjehe. Unatoč boli, Gordana pokazuje nevjerojatnu snagu i izjavljuje: “Dobro sam”. Nedavno je izrazila svoju duboku čežnju u znak sjećanja na majku, tvrdeći da će Silvana zauvijek živjeti u njenom srcu.

Gordanin Facebook profil često sadrži crno-bijele fotografije koje prikazuju sretne trenutke njenog djetinjstva, prije tragičnog gubitka voljene majke. Nevjerojatna sličnost između Gordane i Silvane također je primijećena, a Silvana se smatra jednom od najljepših žena svog vremena.

Gordana, danas u 58. godini života, ponosi se svojom ulogom majke dvojice sinova. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, a svoju karijeru posvetila je predavanju matematike u cijenjenoj Matematičkoj gimnaziji i školi “Kralj Petar Prvi”.