Ljepota i zdravlje

PRVI ZNAK DEMENCIJE SE JAVLJA U USTIMA: Ako ovo 0SJEĆATE hitno se javite LJEKARU!

Demencija, kako stručnjaci objašnjavaju, nije zasebna bolest, već pojam koji obuhvata razne simptome povezane s gubitkom pamćenja i drugim oblicima kognitivnog propadanja. Ova oštećenja mogu biti dovoljno ozbiljna da značajno otežaju sposobnost osobe da obavlja svakodnevne aktivnosti i zadatke. Kognitivno opadanje koje prati demenciju može uticati na različite aspekte života, uključujući donošenje odluka, pamćenje i razumijevanje svakodnevnih događaja.

Demencija je progresivno stanje, što znači da simptomi s vremenom postaju sve izraženiji. U početku, simptomi mogu biti blagi, poput zaboravnosti, poteškoća s koncentracijom i gubitka orijentacije. Međutim, kako stanje napreduje, simptomi postaju ozbiljniji.

Iako trenutno ne postoji lijek za potpuno izlječenje demencije, rano prepoznavanje simptoma i dalje igra ključnu ulogu. Rano otkrivanje omogućava poduzimanje mjera koje mogu usporiti napredak bolesti ili pomoći oboljelom da se lakše nosi s izazovima. Simptomi demencije mogu se manifestirati godinama prije zvanične dijagnoze, a prepoznavanje tih ranih znakova može značajno poboljšati prognozu.

Gubitak pamćenja je jedan od najprepoznatljivijih simptoma demencije, ali stručnjaci ukazuju i na neke manje očite, ali jednako važne znakove kognitivnog pada. Primjera radi, dok su gubitak pamćenja i zbunjenost poznati simptomi, postoji jedan manje uobičajen simptom – suha usta. Iako su suha usta naizgled nepovezana s kognitivnim problemima, istraživanja sugeriraju da mogu biti rani pokazatelj demencije.

Raymond Dacillo, direktor zdravstvenih usluga u C-Care-u, naglasio je da suha usta, iako nisu čest simptom, mogu biti jedan od ranih znakova kognitivnog propadanja. Prema njegovim riječima, problemi s unosom tečnosti predstavljaju izazov za osobe s demencijom, posebno ako im stanje još nije dijagnosticirano. Nedovoljan unos tečnosti može uzrokovati smanjenu proizvodnju pljuvačke, što vodi do suhoće usta.

Ovaj problem dodatno komplicira svakodnevni život, jer suha usta mogu izazvati nelagodu, otežati govor i gutanje, te povećati rizik od infekcija u ustima. Dacillo ističe da je važno obratiti pažnju na ovakve simptome jer mogu ukazivati na početak kognitivnog propadanja, omogućavajući pravovremene mjere za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života oboljelih.

U zaključku, iako su suha usta neuobičajen simptom demencije, ona mogu igrati značajnu ulogu u ranoj dijagnozi. Važno je pažljivo pratiti sve neuobičajene znakove koji mogu signalizirati promjene u kognitivnim sposobnostima, kako bi se pravovremeno pružila potrebna podrška i pomoć.