Ljepota i zdravlje

Kako se bolesna jetra manifestira na koži i nogama? OVO SU ZNAKOVI BOLESNE JETRE… (SLIKA)

Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu i ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i pravilnom funkcionisanju organizma. Smještena u gornjem desnom dijelu abdomena, ispod dijafragme, teži oko 1,5 kilograma, što je čini drugim najvećim organom nakon kože.

Jedna od najvažnijih funkcija jetre je razgradnja hranjivih tvari iz hrane i pića, kao i eliminacija toksina iz krvotoka. Međutim, kada jetra počne nakupljati prekomjerne količine masti, može se razviti stanje poznato kao masna jetra ili steatoza jetre, koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Mnogi ljudi ne prepoznaju rane simptome masne jetre, što može dovesti do daljnjeg oštećenja ovog vitalnog organa. Ovo stanje može nastati iz različitih razloga, uključujući prekomjernu konzumaciju alkohola ili nezdrav način života, a manifestira se na različite načine, uključujući promjene na koži i nogama.

Jedan od najčešćih simptoma masne jetre je žutica, koja se prepoznaje po žutilu kože i očiju. Ovaj simptom nastaje zbog nakupljanja bilirubina, pigmenta koji se inače razgrađuje u jetri. Kada jetra ne funkcionira pravilno, bilirubin se gomila u krvi, uzrokujući ovaj karakteristični žuti ton kože. Svrab kože je još jedan čest simptom oštećenja jetre, jer jetra ne uspijeva eliminirati toksine iz tijela, što izaziva iritaciju i neugodan osjećaj svraba.

Crvenilo dlanova ili palmarska eritema također je povezano s problemima jetre. Ovaj simptom je rezultat poremećaja u cirkulaciji, što dovodi do promjena u vaskularnim funkcijama. Osobe s oštećenjem jetre mogu također primijetiti oticanje nogu i zglobova, što je znak nakupljanja tekućine u donjim ekstremitetima. Ovo je povezano s poremećenom regulacijom tekućine, što je jedan od zadataka jetre.

Još jedan znak poremećaja u funkciji jetre je lakše stvaranje modrica i povećana osjetljivost kože na pritisak, što je uzrokovano smanjenom sposobnošću jetre da proizvodi proteine potrebne za zgrušavanje krvi.

Jetra je ključna za metabolizam masti, proteina i ugljikohidrata, pa njeno oštećenje može narušiti sposobnost razgradnje tih tvari, kao i pohranjivanje glikogena, što može izazvati neravnotežu šećera u krvi. Prepoznavanje simptoma na koži i nogama može pomoći u ranoj dijagnozi masne jetre, što je ključno za pravovremeno liječenje i očuvanje zdravlja.

Jetra je vitalni organ koji igra ključnu ulogu u metabolizmu. Njena glavna funkcija je filtriranje krvi, detoksikacija štetnih tvari, proizvodnja žuči za probavu masti, te skladištenje hranjivih materija poput glikogena. Takođe, jetra pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i sintezi proteina neophodnih za koagulaciju.