Okolina

AKO VAS BOLI GRLO, PROVJERITE DA LI IMATE OVE SIMPTOME: Doktorka objasnila kada nije OBIČNA PREHLADA – mnogi ne znaju!

Postoje znaci koji prilikom bola u grlu mogu da otkriju druge, znatno opasnije zdravstvene probleme.

Kada nas boli grlo, obično svi znamo da smo prehlađeni ili smo ga nečim iziritirali. Zato se ljudi retko kad odlučuju da posete lekara, ali stručnjaci ističu da grlobolja može da bude znak ozbiljnih stanja. Tada je propraćena specifičnim simptomima koji ne smeju da se ignorišu.

Reč je o osipu, jakim nepodnošljivim bolovima, povišenoj temperaturi i kašlju koji traje duže od deset dana. Doktorka otkriva da je tada potrebno potražiti stručnu pomoć jer opasna stanja zahtevaju hitnu interevenciju. Gabrijela Pičardo otkrila je o kojim zdravstvenim problemima može da bude reč:

“Ako vam se pojavi osip dok vas boli grlo, to bi mogao da bude znak ozbiljnije infekcije. Naime, osip na vratu i grudima koji se postepeno širi na ostatak tela može da bude znak skupine bakterijskih infekcija koje se nazivaju streptokokne infekcije. Neke od ovih infekcija nisu jako opasne, dok druge zahtevaju hitan lekarski pregled i uzimanje terapije, uglavnom antibiotika”, objasnila je doktorka.

Takođe, bolovi u grlu koji duže vreme ne prolazi mogu da ukažu na rizik od pojave karcinoma. “Ako grlobolja nije povezana sa prehladom ili gripom, već je uporna i jaka, ona može da upućuje na mnogo ozbiljnije stanje poput raka grla”, rekla je doktorka Pičardo.

(MONDO)