Okolina

DOMOVI ZDRAVLJA PUNI, A SVE ZBOG UREĐAJA KOJI SVI KORISTIMO: Dr Milena Se Oglasila I Poslala Upozorenje

Dr Milena Turubatović upozorila na greške koje svi pravimo u korišćenju klima uređaja, a koje nam narušavaju zdravlje i pune domove zdravlja!

Klima uređaji danas su prisutni u gotovo svakom domu i automobilu. Značajno nam olakšavaju vrele ljetnje dane, ali zbog toga što griješimo u načinu korišćenja ovog uređaja, nerijetko se javljaju glavobolja, umor, pad koncentracije, alergije, upale sinusa…

Dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja “Savski venac” istakla je da svake godine imaju pacijente koji se javljaju sa ovim simptomima, a zatim je objasnila na šta treba da obratimo pažnju, da bismo izbjegli zdravstvene tegobe izazvane korišćenjem klima uređaja.

“Ne treba da bude razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature više od pet do deset stepeni maksimalno, i ne bi trebalo da vazduh iz klime puše direktno u vas. Treća važna stvar je da se prilagođavate temperaturi, znači ne treba naglo izlaziti iz klimatizovane prostorije na visoku temperaturu napolju”, rekla je ona u emisiji 150 minuta na TV Prva.

Ona je istakla i da je jako važno redovno servisiranje klime jer “taj vazduh iz klime može da prenese i mnoge viruse i bakterije, zato jeste neophodno prije svake sezone očistiti klimu, kao što treba i redovno da čistimo taj filter koji možemo sami. Mnogi virusi i bakterije mogu da se prenesu tako i sam taj vazduh pun prašine može da nam šteti i da dovede do alergije, peckanja u očima, upale sinusa…”.

Dr Turubatović ističe da glavobolja nastala usled izloženosti klima uređaju nije opasna, ali je svakako neprijatna, a kako kaže, nastaje samo zbog grčenja mišića vrata i ramenog pojasa.

“Jedina zaštita je redovno čišćenje klime, da vazduh ne puše direktno u vas, onda neće biti toliko glavobolja i treća stvar je da se prilagođavaju izlasku na spoljašnju temperaturu lagano – povećavaće postepeno temperaturu na klimi ili da ne izlaze naglo napolje, nego u nekom pretprostoru da ostanu pet do deset minuta, da se organizam i krvni sudovi prilagode toj srednjoj temperaturi”.

(MONDO)