Žena

Izbacila je iz ishrane samo JEDNU namirnicu, i ne nije hljeb. Nakon dva mjeseca rezultati su je zapanjili!

Da li ste znali da kašika ulja sadrži 120 kalorija? Šoljica bi onda imala oko 2.000 kalorija. To je za prosječnog čovjeka cjelodnevni unos. A, sada se sjetite koliko ste ulja iskoristili za pripremanje današnjeg ručka… I, dalje se pitate zašto se samo vi gojite “i od vazduha”? Zapravo, stvar je u ulju, a sada ga slobodno možete izbaciti iz svoje kuhinje i pržiti hranu na drugi, mnogo zdraviji način.

Povrće ispušta mnoštvo sokova

Nutricionistkinja Žulijana Hever pobornik je toga da čoveku nisu potrebne prazne kalorije – uopšte. Jedna namirnica koju svakodnevno koristimo spada, upravo, u takve. Riječ je o ulju, bez kog svaka srpska majka ne može ni da zamisli pripremu jela. Iako je, zapravo, to sasvim moguće. Novinarka magazina “PopSugar” to je dokazala ličnim iskustvom.

Ulje nema nikakvu nutritivnu vrijednost

  • Vjerovala sam da je kokosovo ulje zdravo, kao i maslinovo. Mislila sam da su oni dio koji ide uz zdravu ishranu. Jela bih ih svaki dan uz gotovo svako jelo. Kuhala bih sa maslinovim uljem, kokosovo bih mazala na tost, a ulje od avokada u humus. Prije nekoliko mjeseci sam saznala da ulja zapravo i nisu toliko zdrava. Bila sam šokirana kada sam čula da ulje nema nikakve vitamine i da sadrži mnogo kalorija – priznaje novinarka Ana Roberts, koja je napravila jedan mali test.

Ona je iz svog jelovnika izbacila ulje – apsolutno. Tada je otkrila da ono zapravo i nije neophodno, čak i kada pržimo hranu.

  • Mislila sam da neću moći, ali iznenadila sam se. Mnoštvo povrća se može propržiti bez ulja, jer pušta sopstvene sokove ili vodu… Ulje nam nije ni potrebno. Ako se pitate da li mi se povrće nekad zalijepilo za tiganj, reći ću vam da jeste, ali ja sam samo dodala još malo vode i nastavila da kuvam – navodi Ana.

Ona je već nakon dva mjeseca primjetila očigledne promjene. Prvo je stomak počeo polako da joj se smanjuje, a vremenom je razlika postajala sve veća.

  • To ne znači da bi trebalo da se izbace sve masti iz ishrane. One su zdrave, kao što su orasi i ostali orašasti plodovi. Umjesto ulja od avokada, na primjer, dodala sam sirovi avokado – navodi Ana, koja je sigurna da joj prazne kalorije, poput ulja, u životu apsolutno ne trebaju.

A, vama?

Izvor: zena