Okolina

Kako da se odbranimo od komaraca

Komarci na koje mislimo kada ih pominjemo u svakodnevnom govoru, dakle oni koji žive na našim prostorima su klasifikovani kao Culex pipiens. Insekti koji se ‘brinu’ da često ni u letnjim mesecima ne možemo da se potpuno opustimo u prirodi. Redovne prolećne akcije suzbijanja komaraca u urbanim sredinama ne mogu postići željeni cilj ukoliko se ne ponavljaju nekoliko puta uzastopno. Zaprašivanja [larvacid] potencijalnih žarišta odnosno površina koje su neposredno pored stajaćih voda je usmereno ka uništavanju ličinki već položenih u vodu.

Nažalost, promenljivo prolećno vreme sa puno padavina predstavlja veliku prepreku jer jača kiša gotovo da anulira i najuspešnije zaprašivanje. Kako bi sami bili u stanju da se odbranite od ovih krvopija potrebno je da ih dobro poznajete. Iako je to u Evropi veoma retko, verobatno i sami znate da su komarci u stanju da svojim ujedom prenesu i neke teške bolesti.

Životni ciklus

Ženke komaraca jaja postavljaju isključivo u vodi. Neke vrste to čine u tekućoj, neke u stajaćoj vodi ili čak u bilo kakvoj bari na koju mogu da naiđu. U toku života prolaze kroz četiri stadijuma: jaje, larva, pupa i odrasla jedinka. Jedna ženka može izleći do 400 jaja u zavisnosti od vrste komaraca i spoljašnjih uslova. Jaja imaju dužinu od oko 1 mm u momentu polaganja na površinu vode. Zanimljivo je da prolećne generacije komaraca rastu znatno sporije od letnjih usled hladnijeg vremena i manje opasnosti da voda u kojoj rastu ispari. U velikim stajaćim vodama najveći prirodni neprijatelj komaraca su ribe i larve drugih insekata mada i pored njih komarcima ni izdeleka ne preti istrebljenje.

Ubrzo posle polaganja iz jaja izlaze larve koje nije teško videti na površinama barica kako u grupicama “vise” sa površine vode dok udišu vazduh kroz posebnu cevčicu. Larve komaraca se hrane mikroorganizmima i organskim materijama iy vode. Iz larvi nastaju pupe. Pupa je stadijum u kome se insekt uopšte ne hrani, a predstavlja prelaz između poslednjeg oblika larve i odrasle jednike. Za ovaj stadijum su karakteristične značajne anatomske promene pa tako pupa postaje veoma brza i sposobna da umakne grabljivcima. Stadijum pupe traje nekoliko dana posle čega dolazi do preobražaja u odraslog insekta.

Razlike između polova

Kao što znate nesnosni ubodi koji nas toliko iritiraju potiču isključivo od ženskih primeraka. Muški pol kod ove vrste insekata služi isključivo za oplodnju posle koje ubrzo završava svoj život. Ogromni primerci komaraca koji se mogu videti su mužjaci i hrane se isključivo nektarom biljaka pošto im osetljivi pipci na glavi smetaju da priđu površini kože. Mužjaci se posle poslednjeg preobražaja grupišu u rojeve i tako se kreću čekajući da ih ženka odabere. Najvažniji preduslov za okupljanje u roj je slab intenzitet dnevne svetlosti u rano jutro ili kasno popodne.

Ženke vode nešto dinamičniji život pošto je njima za razvijanje jaja neophodna krv drugih organizama. Ženke se takođe mogu hraniti i nektarom biljaka ali tada nisu u stanju da ispune reproduktivni ciklus. Glavni organ na glavi ženki nisu pipci već rilo ili šuplja bodlja kroz koju piju krv. Komarice najčešće ne mogu probiti površinu kože već radije traže pore u koje zabadaju svoje igle. Kada im to uspe u to mesto izlučuju materiju koja sprečava zgrušavanje krvi što omogućava slobodan protok iste. Posle obilnog “obroka” ženka može biti i dvostruko teža nego pre njega. Sedam do deset dana nakon toga ženka počinje da traži vodu kako bi položila jaja.

Istine i zablude

Pre svega treba zaboraviti na veoma rasprostrajeno verovanje da komarce privlači svetlost. Utvrđeno je da komarci za orijentaciju u prostoru tj. za letenje moraju imati vizuelnu kontrolu tj. da nisu u stanju da se dobro orijentišu u potpunom mraku. Veštačko svetlo komarcima dakle nekad pomaže u orijentaciji ali ih ne privlači kao takvo. Komarci koji se hvataju u veštačke svetlosne izvore u njima završavaju uglavnom zato jer se nikada ranije nisu susretali sa tako jakim bljeskom.

Komarci reaguju na tri načina u zavisnosti od jačine svetlosnog izvora. Slabiji opseg jačine odbija ženku jer joj taj intenzitet smeta i većina njih se okreće i odlazi na suprotnu stranu. One jedinke koje ipak nastave dolaze do srednjeg graničnog opsega u kojem se njihove oči prilagođavaju na sve jači intenzitet posle čega ostaju u toj zoni. Poslednji i najjači opseg je zaslepljenje kada oči komarca više ne mogu razlikovati okolinu od bljeska pa tako ne mogu ni da se odmaknu od njega. Očima komarca kojima je svetlost meseca i zvezda sasvim dovoljna da bi našli “domaćina” veštački izvor svetlosti u suštini samo smeta. Prva dva opsega jačine veštačkog svetla komarce uglavnom odbijaju. Da slaba svetlost najviše odgovara komarcima dokazuje i činjenica da su u prirodi oni aktivniji kada mesec nije pun nego kada je vidljiv samo njegov manji deo.

Osim uobičajenih industrijskih preparata za zaštitu i odbijanje komaraca možete koristiti i neke prirodne načine zaštite. Iako su komarci u stanju da prelaze velike daljine od mesta gde su se izlegli, velike su šanse i da su se rodili na nekoliko metara od mesta gde su Vas uboli.

Korigujte svoje navike:

– Ispraznite vodu iz svakog predmeta u svom dvorištu ili na terasi.
– Tokom perioda u kojem ima komaraca smanjite na minimum količinu dezodoransa i parfema koji koristite – neki mirisi posebno privlače komarce.
– Kada izlazite napolje nosite odeću svetlijih boja – tamne boje jače privlače komarce.
– Smanjite količinu šećera u ishrani – ljudi koji unose puno šećera češće bivaju ujedeni.

Odbijte komarce na prirodan način:

– Nanesite miris lavande na isturena mesta gde je puls najjači [zglobovi, vrat, iza ušiju, kolena i članci]
– Takođe efikasno sredstvo za izložene delove kože je i jabukovo sirće.
– Oljuštite krastavac, iseckajte ga sitno i zatim izgnječite ili sameljite u blenderu. Odvojite sok i zaledite ga u posudici za led. Tako napravljenim kockicama soka od krastavca namažite kožu lica i ruku.
– Višekomponentni preparat se pravi od: 20 kapi ulja eukaliptusa, 20 kapi kedrovog ulja, 10 kapi ulja geranijuma i 60 ml jojoba ulja. Sve sastojke dobro izmešati u činijici a zatim ostaviti da stoje jedan sat. Ovako spravljen preparat po nanošenju na kožu deluje oko 3 sata. Izbegavajte kontakt preparata sa očima i obavezno pre nanošenja proverite da slučajno niste alergični na neki od sastojaka.
– Zasadite u bašti ili na terasi bosiljak – komarci ne podnose njegov miris.

I na kraju ono nemoguće – pokušajte da se ne češete kada Vas ubodu.