Fitness

Ovo su rani simptomi najsmrtonosnijeg raka: DOKTORI UPOZORAVAJU DA IH NE IGNORIŠETE

Od 50 000 osoba kojima će se dijagnosticirati rak gušterače iduće godine,vjerojatno će većina njih i umrijeti.

Jedan od razloga zašto je ovaj rak tako smrtonosan je taj što ne postoji rutinski testovi za rano otkrivanje. Napreduje brzo, jednim dijelom zbog mjesta na kojem se nalazi – duboku u trbušnoj šupljini te blizu svih vitalnih organa. Upravo je iz tog razloga važno biti svjestan ranih simptoma ove teške bolesti.

“Stanice raka gušterače su iznimno otporne i agresivne. Čak i mali tumori se mogu proširiti na druge organe prije dijagnoze“, ističe dr. Timothy Donahue, šef onkologije i profesor kirurgije na sveučilištu David Geffen, UCLA. Prema riječima stručnjaka, rizični faktori za razvoj ove okrutne bolesti su dijabetes, kronične upale gušterače, pušenje, starosna dob, pretilost i prehrana koja se većinom sastoji od crvenog i procesiranog mesa.

Gušterača je žlijezda oblika horizontalno položene tanke kruške, a nalazi se između želuca, tankog crijeva i kralježnice. Sastoji se od 3 dijela. Široki dio zove se glava, koja se nastavlja na tijelo i potom na uži dio koji se zove rep. Tumori najčešće nastaju u području glave.

Ako ste primjetili ovaj simptom moglo bi se raditi o tome da tumor onemogućuje probavljanje masne hrane. On može i stvarati i prepreku u probavnom traktu te uzrokovati žgaravicu i povraćanje. Ako se ovo stanje ponavlja, vrijeme je da se obratite liječniku.

BOL U LEĐIMA
Bol koja se širi u leđa može biti uzrokovana nizom faktora, a većina nije opasna, ali to može biti i signal raka gušterače. Tumor koji se razvije na gušterači može pritiskati susjedne organe i tako uzrokovati bol.

 

ŽUTICA
Žutilo kože ili bjeloočnice, do žutice dolazi kada se bilirubin, komponenta žuči, nakuplja u krvi. Žuč putuje od žučnog mjehura dok prolazi kroz gušteraču. Ako je tumor nastanjen na glavi gušterače, može ometati protok žuči i može doći do žutice.

SVIJETLA ILI MASNA STOLICA
Gušterača proizvodi enzime koje pomažu pri probavljanju masnoća, a rak gušteraće to može spriječiti. Rezutlat može biti masna stolica što otkriva da tijelo ne razgrađuje masnoće iz hrane kako treba. Žuč i bilirubin otpad pretvaraju u smeđu boju, ako tumor onemogućava taj proces, stolica može biti svijetle boje.

DIJABETES
Ako se dogodi da se kod vas razvije dijabetes tip 2, iako jedete zdravo i pazite na prehranu, to može biti simptom raka gušterače, a radi se o organu koji proizvodi inzulin koji regulira šećer u krvi. Tumor može taj proces poremetiti i potencijalno uzrokovati dijabetes.

“Gušterača je organ poprečno smješten u trbušnoj šupljini između želuca i kralježnice. Izdužena je oblika, dužine 15-ak centimetara. Žljezdani dio gušterače proizvodi probavne sokove, a mali otočići razasuti po žljezdanom tkivu proizvode hormone među kojima je najvažniji inzulin, regulator šećera u krvi. Među zloćudnim tumorima gušterače najčešći je adenokarcinom koji nastaje u izvodnim kanalićima ili tkivu žljezdanog dijela gušterače. Na njega se odnosi više od 90% svih zloćudnih tumora gušterače i za njega se obično koristi naziv rak gušterače. Mali dio zloćudnih tumora nastaje od tkiva koje proizvodi hormone, zajedničkog imena neuroendokrini tumori. Tu je i treća, rijetka grupa cističnih zloćudnih tumora gušterače”, objašnjava za ordinacija.hr prof. dr. sc. Milorad Opačić, specijalist internist, gastroenterolog i hepatolog, voditelj odjela gastroenterologije u zagrebačkoj Poliklinici Amruševa.

 

Primarijus Opačić kaže da je rak gušterače rijedak u mlađih od 45 godina, a s višom dobi učestalost raste, i češći je u muškaraca.

Veća učestalost raka gušterače zabilježena je u osoba s viškom kilograma, puno masnoća u prehrani, u osoba sa šećernom bolešću te u obiteljima u kojima je sklonost raku gušterače višestruko veća nego u ostatku populacije.

“Bolest se obično otkriva kada se pojave simptomi, a tada je u većine pacijenata već značajno uznapredovala i obično je proširena u okolne i udaljene organe, što onemogućuje radikalno kirurško liječenje.

U manjeg broja bolesnika rak gušterače se otkrije u fazi kada je kirurško odstranjenje tumora moguće, a petogodišnje preživljenje u toj skupini bolesnika je oko 25%. Ako je bolest u trenutku postavljanja dijagnoze proširena i u okolne organe, pet godina uz liječenje preživi 10% bolesnika. Kod bolesnika u kojih se nađu znaci udaljenog širenja tumora u druge organe, uz liječenje petogodišnje je preživljenje oko 2%.”

Ipak, upozorava primarijus Opačić, statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tijek bolesti može značajno razlikovati. Stoga oboljelom nije moguće sa sigurnošću reći koliko dugo će poživjeti sa rakom gušterače.