Okolina

POSPITE OVO PRIRODNO ĐUBRIVO I PARADAJZ ĆE DA BUJA, BUDU NAJVEĆI PLODOVI:

Jednostavno pospite malu količinu sode bikarbone oko dna biljaka. Soda bikarbona će se apsorbovati u tlo i sniziti razinu kiselosti, čime ćete dobiti paradajz koji je sladak i pikantan.
RIBLJA GLAVA
Riblje glave se već dugo koriste kao prirodno đubrivo u vrtu. Njihova popularnost u sadnji paradajza nije mit koji treba razbiti. Radi!
Njihovim raspadom oslobađaju se azot (N) (dušik), kalijum (K) ali i mnogi bitni elementi u tragovima, kalcijum (Ca) i fosfor (P).
Jedini problem sa zakopavanjem ribljih glava je taj što ih životinje mogu iskopati. Da biste to izbjegli, zakopajte duboko, barem 30 cm.

ASPIRIN
Bacati 2-3 tablete aspirina u otvor – cijelu tabletu ili mljevenu; ovo je za jačanje imuniteta biljaka, a takođe pomaže u odbacivanju bolesti poput plamenjače i povećava rod paradajza. Salicilna kiselina, je razlog zašto djeluje.
Paradajz pati od nedostatka magnezijuma (Mg), pa je dobra ideja dodati 1 ili 2 kašike gorke soli dok presađujete sadnicu na dno sadnice (kako u posudama, tako i u bašti). Pokrijte to tankim slojem zemlje; ovo je kako bi se osiguralo da korijeni ne dodiruju izravno gorku so (magnezijum sulfat)
TOZ OD KAFE
Umjesto da prospete toz poslije ispijene šoljice kafe, upotrijebite ga u vašoj bašti!
Pola šolje toza od kafe dodajte u 2 litra vode pa ostavite da stoji 24 sata. Možete ga sipati pravo uz korijen biljke, a da je ne oštetite, a neće ni štetiti djeci koja se igraju u bašti.
Takođe toz od kafe može da vam pomogne da se izborite sa raznim kolonijama gljivica koje napadaju biljke. Pospite toz direktno po zemlji i gljivice će se povući.
Izvor: AgroSavjet