Žena

Sada je zvanično i naučno potvrđeno: Najsrećnija grupa ljudi na svetu su – žene bez muža i dece!

Dosad se naslućivalo, ali sada je i zvanično dokazano – žene koje se nisu udale i nemaju decu najsrećnija su podgrupa u populaciji, a statistički gledano i žive duže od ostalih!

 

“Tradicionalni obrasci uspeha više se ne mogu dovesti u vezu s osećajem sreće”, tvrdi Pol Dolan, profesor bihevioralnih nauka na Londonskoj školi ekonomije (LSE) i ističe da se to posebno odnosi na brak i podizanje dece.

 

“Osobe u brakovima srećnije su od ostalih podgrupa društva, ali samo dok je njihov supružnik prisutan u prostoriji dok odgovaraju na pitanja. Kad partnera nema odgovor je sledeći – vrlo su nesrećni“, objašnjava Dolan.

 

Profesor tvrdi da raspolaže podacima prikupljanim tokom dužih razdoblja, ali ako se odbace naučne teze i tačke gledišta, zaključak je sledeći: ako ste muškarac trebalo bi da se venčate, a ako ste žena – bolje nemojte.

 

Muškarci imaju veću korist od braka jer im koristi “smirivanje” koje on donosi, manje rizikuju, više zarađuju i žive nešto duže, kaže Dolan. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola sve to “moraju da trpe”, a istovremeno im je životni vek kraći nego što bi bio da se nisu udavale.

 

“U čitavoj populaciji najzdravije i najsrećnije su žene koje se nisu udavale i koje nemaju decu”, kaže Dolan. U svojoj novoj knjizi pod nazivom “Happy Ever After” iznosi rezultate istraživanja koje je sprovela fabrika “American Time Use Survey”. Anketom su upoređeni nivo uživanja i nezadovoljstva među muškarcima i ženama, bez obzira na to jesu li bili venčani, slobodni, razvedeni ili su im supružnici preminuli.

Osobe koje nisu bile u braku ređe su iskazivale nezadovoljstvo životom od pojedinaca koji su odgovor o sreći dali u trenutku kada u prostoriji nije bio prisutan njihov supružnik. Ostale studije su pokazale korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su posredi bili zdravlje i finansije.

 

Dolan je to objasnio većim prihodima i međusobnom emocionalnom podrškom, što onima u braku pruža veću spremnost na potencijalne rizike i spremnost da potraže lekarsku pomoć. Ali, Dolan je istakao da brak muškarcima donosi mnogo više koristi kada je posredi zdravlje jer ne “srljaju” u rizike kao u samačkom mladalačkom razdoblju.

 

“Status udate žene na njeno zdravlje ne utiče pozitivno. Naprotiv, među udatim pripadnicama lepšeg pola u srednjim godinama evidentiran je povećan rizik od raznih bolesti, fizičkih ili mentalnih, u poređenju sa ženama koje se nisu udavale. I premda je dobrobit samačkog načina života žena bez dece dokazana, i dalje vlada uvreženo mišljenje da su brak i deca siguran znak uspeha, što upućuje na to da i u modernim vremenima još uvek vlada stigma zbog koje se mnoge neudate žene osećaju nesrećno i neispunjeno“, kaže Dolan.

 

“Kada upoznate ženu u četrdesetima bez dece, pomislite: Koja šteta… Ali, možda će jednog dana upoznati onog pravog i to će se promeniti. Ma ne, naprotiv, možda će upoznati pogrešnog čoveka i to će se promeniti. Možda će upoznati čoveka koji će je učiniti nesrećnijom i manje zdravom, zbog čega će ranije otići s ovog sveta”, mudro poručuje prof. Dolan.