Kuhinja

AJVAR! RECEPTURA JEDNOG STAROG MAKEDONCA! I ZAISTA NISAM BOLJI JELA!

Uz sve postojeće recepte i varijacije ovo je stara receptura koju sam čuo od jednog starog Makedonca koji tvrdi da se tako radilo u njegovoj familiji zadnjih ni on sam nezna koliko pokoljenja. I naravno tvrdi da je jedini ispravan način za pripremiti “pravi” ajvar. Tako da sam ga i ja prihvatila kao orginalan jer ima pokriće, a i stvarno boljeg nisam jela.SASTOJCI:
5kg crvene rog paprike
2kg patliđana
1 glavica češnjaka
0.75l ulja
4kom ljutih feferona
sol, papar

PRIPREMA:
Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220C, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti
Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone
Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, papar i sol po želji
Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i popapriti
Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica)
Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese)
Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći
u slučaju da se stavlja celofan (ne preporučam) ovaj zadnji korak preskočiti
Posluživanje
Spominjem svako malo u receptu korake na koje treba obratiti da se kasnije lakše oguli paprika jer je to po meni najgori i najdosadniji dio posla (uz naravno 2h stajanja uz šparet i mješanja mase koja eruptira na sve strane čim se malo stane).
Još jedan mali info: glavna ljutina feferona je u gornjem dijelu i u košticama pa odluku dal će te odstraniti koštice donesite ovisno koliko ljut ajvar želite.
btw. 4 feferona (cijela) je čak podnošljivo i za moju bolju polovicu koja inače ne voli ljuto.
Ajvar je ljuči dok se kuha i dok je vruć nego kad se ohladi i odstoji pa računajte ako vam je taman ljut kad se kuha da će sigurno biti preblag kasnije.
Izvor: receptikolaci.com