Kuhinja

Zašto je dobro piti vino

Nauka tvrdi da je dobro i poželjno nekada nazdraviti. Osim očiglednih razloga koje bi vam svako mogao lako izrecitovati, ovdje vam donosimo onih nekoliko najvažnijih zašto je zdravo s vremena na vrijeme popiti čašu vina.

Često se čuje da je vino dobro za organizam, ali se još češće čuje da treba što manje piti alkohola. Uostalom, kako nešto u čemu toliko uživamo može biti dobro za nas? Ali, vino zaista ima povoljan uticaj na zdravlje cijelog organizma. U produžetku pročitajte kako i zašto nam vino koristi:

Snažno srce

Crno vino je omiljeni izvor antioksidansa, kojih, istina, ima mnogo i u brokuli, ali ne možete da osporite da ih je zabavnije unositi čašicom ukusnog vinca. Najvažniji sastojciu vinu koji se bore protiv raznih bolesti su resveratrol i proantocijanidini. Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju crno vino imaju manji rizik da obole od srčanih bolesti, iako, naravno, na to utiču i mnogobrojni drugi faktori. Ipak, snažni antioksidansi u crnom vinu pomažu da se smanji loši holesterol LDL, istovremeno održavajući nivo dobrog holesterola HDL. Ako se crno vino pije u umjerenim količinama, ono može i da smanji krvni pritisak.

Manja mogućnost obolijevanja od Alchajmerove bolesti

Čašica vina svaki dan može da odagna Alchajmera. Istraživanja su pokazala da konzumiranje 1 do 3 čašice crnog vina može da smanji rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti. Naučnici kažu da kada vino prolazi kroz crijeva, za sobom ostavljaju jedinstven hemijski spoj antioksidansa koji mogu da zaštite neurone mozga od oštećivanja ili propadanja. Ovo, opet, može da smanji mogućnost dobijanja neuroloških bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Zdravija crijevna flora

Svi znamo da bi trebalo da uzimamo više prirodnih probiotika kao što su jogurt ili kiseli kupus, ali dobra je vijest da tom spisku možete dodati i svoje omiljeno vino. Da, ono je, takođe, prirodno fermentisani proizvod, poput jogurta, kiselih salata i drugih vrsta hrane koje su dobre za crijevne bakterije, ali istraživanja su pokazala da ona imaju i „predbiotsko” djelovanje, jer pomažu da se poboljša sastav crijevne flore. Dakle, slobodno nazdravite za dobre bakterije!

Bolje raspoloženje

Većina nas i inače smatra da je čašica dobrog vina najbolji početak zabave, ali istraživanja pokazuju da ono može da uradi mnogo više od toga da vam pomogne da se lakše nasmijete. Ukoliko pijete umjerene količine vina (znači, između 2 i 7 čašica sedmično) možete smanjiti rizik od obolijevanja od depresije u znatnoj mjeri.

Manji rizik od dijabetesa

Velika studija je pokazala da je umjereno konzumiranje crnog vina povezano sa smanjenim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa 2 kod žena, a druga studija je ustanovila da umjereno konzumiranje alkohola (bilo koje vrste) može da smanji rizik od ove bolesti 30 procenata. Ako već imate dijabetes, najbolje je da razgovarate sa doktorom u vezi alkohola, jer on može da smanji nivo šećera u krvi u pretjeranoj mjeri i da utiče na djelovanje lijekova.

Da li je zdravije crno od bijelog vina?

O alkoholu (dakle, i o vinu) treba razmišljati kao o nečemu čime ćete se počastiti, a ne kao o lijeku, pa ako više volite sivi pino, onda nemojte da se tjerate da pijete merlo. Ali, ako želite da pomognete srcu, a svejedno vam je koje vino pijete, onda svakako izaberite crno vino. Bijelo vino sadrži iste antioksidanse, ali u mnogo manjim količinama, već u zavisnosti od toga kakvim postupkom se dobija. Bijelo vino se pravi tako da se manje koriste opna grožđa, a upravo tu se nalaze antioksidansi. Ako razmišljate o tome da počnete više konzumirati crno od bijelog vina, počnite sa sortama voćnih okusa, poput crnog pinoa, crljenka (starinski plavac) ili borgonje.

Leave a Reply