Razonoda

10 trikova kako da uljepšate dom sa malim budžetom

Nekada najjednostavnija rješenja imaju najveći uticaj, pa vam preporučujemo da svakako probate neke od sljedećih ideja da promijenite nešto u svakoj prostoriji u vašem domu:

Dajte zidovima boje ili promijenite onu koju već imate

Jedan od najlakših načina da osvježite dom jeste da samo jednim premazom boje potpuno promijenite atmosferu u vašoj kući. Bez obzira da li ćete ofarbati samo jedan od zidova u nekoj sobi i time ga istaknuti, ili se odlučiti da pokušate sa nekom jačom bojom i stavite je na sve zidove, sigurno ćete uživati u rezultatima. A možete i da iskombinujete dvije boje ili nijanse iste boje, čime ćete sasvim sigurno postići odličan utisak. Vaše je da pronađete odgovarajuću boju i odvažite se na ovaj korak.

Razmislite o tome što već imate kod kuće

Ne košta baš ništa da razmislite šta već imate u sobama. Možda biste mogli samo da promijenite raspored namještaja ili predmeta koje imate kod kuće. Ponekad vam pogled iz novog ugla može pomoći da odlučite da ponešto i bacite, naročito ako se radi o stvarima koje vam samo zakrčuju dom, fizički ili mentalno. Zapitajte se da li vam stvarno treba sve što posjedujete. Ako je odgovor negativan, onda te stvari možete nekome da poklonite ili ih prodate preko interneta. Manje je, često, više (a svakako je bolje za okolinu).

Mudro izaberite osvjetljenje

Pravilno odabrano osvjetljenje može potpuno da promijeni ugođaj u domu. A košta sasvim malo. Možete, recimo, da kupite novi abažur za svjetiljku, ili da kupite dvije lampe koje se slažu i postavite ih u neku sobu. Ako ih postavite pored uzglavlja sa obje strane kreveta, vidjećete kako vam soba odmah ima skladniji stil.

Nabavite nove ukrasne jastuke

Ne možete da kupite novi kauč? Onda možete da kupite nove ukrasne jastučiće ili sašijete nove presvlake za te koje već imate. Prostor će odmah živnuti, a dok odlučujete za kakav dezen ili boju da se odlučite, najbolje je da oni budu u skladu sa bojom zidova ili poda.

Spavajte sa stilom

Laku i jednostavnu promjenu možete napraviti ako vam neko pomogne da naslon iznad kreveta presvučete nekom zanimljivom tkaninom, koja će privlačiti i vašu i pažnju svih koji krevet budu vidjeli. Uz boju ili dezen naslona možete da iskombinujete i boju i dezen posteljine, a utisak će biti fantastičan.

Dodajte svjetlosti uz pomoć ogledala

Ogledala mogu da vam posluže kao povoljna zamjena za skupe slike. Koristite ih da dodate svjetla ili sjaja zidovima, ili iskombinujte različite stilove kako biste postigli eleganciju i jedinstvenost čak i u najmanjem prostoru.

Obnovite stari komad namještaja

Umjesto da platite značajnu sumu novca za novu fotelju, zašto ne biste staroj dali novi izgled? Usudite se da je presvučete u upečatljiv dezen i vidjećete da će dobiti novi život. Ako želite nešto manje trajno, nabavite prekrivač za staru fotelju.

Transformišite neugledan prozor

Neka vaši stari, dosadni prozori dobiju novo ruho. Kupite venecijanere ili roletne nekog zanimljivog dezena – cvjetnog ili sa prugama ili bilo kakvog drugog koji će vas razveseliti svaki put kad ga ugledate.

Stvorite umjetničko djelo

Razmislite da novac uložite dekorisanje zidova. Možete da kupite uokvirene postere, stavite novi okvir na neku sliku, pa čak i da naslikate nešto svojom rukom ako imate talenta.

Igrajte se veličinom kako biste postigli jači utisak

Bez obzira na to koliko vam je mali stan, nabavite jedan veliki komad namještaja ili veliki predmet koji će da „zasija“ u prostoru. Igranje veličinom i omjerom daće osjećaj grandioznosti vašem prostoru, a ujedno je to i jeftin, jednostavan i brz način da transformišete svoj dom.

Leave a Reply