Okolina

Zašto je sasvim u redu da izbacite naporne rođake iz života

Ako mene pitate, ništa nije bolnije i strašnije nego da prekinete sve veze i udaljite se od članova porodice. Porodične veze su među najčvršćim koje ćemo imati u životu, pa kada smo prinuđeni da ih prekinemo, to nas veoma zaboli. Vaša porodica je uvijek tu za vas, to su ljudi od kojih niko ne očekuje da će vas ikada povrijediti.

Ali, ponekad moramo da se suočimo sa bolnom istinom da su neki ljudi, bez obzira na to što su vam rodbina, naprosto toksični za vas i da vam je mnogo bolje bez njih.

Morate staviti sebe na prvo mjesto. Nikada ne smijete ugroziti svoje psihičko, fizičko i emotivno zdravlje samo zato što osjećate da ste dužni da im svašta tolerišete, jer su vas nekada učili da su porodične veze vječne.

Pa, kako ćete znati da se radi o toksičnom članu porodice. Ovdje vam donosimo pet osnovnih znakova:

Uvijek prave neku dramu i hrane se time

Odlučili ste da potražite savjet od člana porodice ili da sa njima podijelite najdublje strahove  i pokažete koliko ste ranjivi zato što im vjerujete do kraja. Onda saznate da su vas izdali, jer sada svi ostali u porodici znaju za vašu tajnu. To je krajni čin izdaje, naročito zato što ga je počinio neko iz porodice, neko ko je ista krv.

Stalno vas osuđuju

Kritika je korisna i zdrava samo ako je konstruktivna. Ali, stalno, ponižavajuće i neopravdano kritikovanje može da ima poguban uticaj na samopouzdanje neke osobe. Članovi porodice koji vas stalno osođuju i koji misle da nikad ništa ne uradite kako treba su izrazito toksični i trebalo bi da ih uvijek izbjegavate.

Tu su za vas samo ako im nešto treba

Takva rodbina će se naći pored vas samo ako imate nešto što im je potrebno. Obično će vas zvati kad im treba savjet ili utjeha. Ali, onog trena kad zadovolje svoju potrebu, opet će se udaljiti od vas. A kada vama zatreba njihova podrška ili ljubav, nikada vam neće pozitivno odgovoriti. Odbiće da zadovolje vašim potrebama i iskoristiće sve što znaju o vama da manipulišu vašim osjećajima.

Stalno se prebacuju sa pozitivnog na negativni stav i obrnuto

U jednom trenutku će se derati na vas i vrijeđati vas, a već sljedećeg će vas hvaliti i davati vam podršku, i to samo kako bi vas opet namamili u klopku. Ne mogu da podnesu kad ih ignorišete, pa će uraditi sve što je u njihovoj moći da povrate kontrolu nad vama. Naravno, ove lažne hvale i podrške su kratkog vijeka, jer će se vrlo brzo vratiti manipulativnom ponašanju.

Manipulišu vašim sjećanjem

Ako neki član vaše porodice neprestano tvrdi da nikad nisu rekli ili uradili nešto, a vi i svi oko vas znaju da to nije istina – to se zove manipulacija sjećanjem. Radi se o jednoj tehnici manipulacije koja za cilj ima da posadi sjeme sumnje kod osobe koja je izložena manipulaciji kako bi se ona osjećala bespomoćno i stalno preispitivala sopstvenu moć percepcije, pamćenja, pa čak i rasuđivanja.

Ako ste prepoznali neku osobu iz porodice u ovim opisima, onda znajte da su one opasne po vaše zdravlje. Toksične veze, čak i kada se radi o porodičnim ili prijateljskim vezama, zaista mogu da utiču na psihičku stabilnost i zdravlje uopšte.

Postoji mnogo toga što možete da učinite kako bi odnos sa takvom osobom iz vašeg neposrednog okruženja bio podnošljivi. Ali, ipak, najbolje rješenje je da ih sasvim izbacite iz života. Ovo nije jednostavno, naročito kada se radi o vašim roditeljima. Međutim, kada situacija eskalira do toga da vi prosto ne možete da vodite normalan i srećan život, od najvećeg značaja je da eliminišete izvor nezadovoljstva.

Takođe, važno je da znate da, kada odlučite da toksičnu osobu odstranite iz života, sigurno ćete osjetiti krivicu, gubitak, bol, nesigurnost i sumnju u to da li ste donijeli ispravnu odluku. Ali, morate da odlučite koliko ste spremni da žrtvujete kako biste zaštitili sopstvena osjećanja. Ponekad je potrebno da osjetite bol kako biste pomogli sebi. Taj bol nije negativan, već je normalan dio procesa kada odlučite da neko više ne bude u vašem životu. A ako nekoga i izbacite iz života, znajte da će vam biti potrebno vrijeme da se oporavite od maltretiranja. To je, takođe, dio procesa oporavka.

Na kraju, treba da znate da ljubav i podrška ne dolaze uvijek od članova porodice. Njih vam mogu pružiti i prijatelji i životni partner. Ako se okružite ljudimaa koji vas podržavaju, život će vam se sigurno promijeniti nabolje.

 

Leave a Reply