Žena

Šta nauka kaže da rade roditelji koji odgajaju uspješnu djecu

Glavni cilj svih roditelja je da podignu uspješnu djecu na koji god način oni smatraju da je prikladan. Svi roditelji nastoje da im djeca budu sve bolja i da odrastu u zadovoljne ljude, ispunjene i sa ciljem u životu. Već dugo naučnici proučavaju postupke roditelja i uticaj koji oni imaju na djecu i njihov uspjeh u životu. Naravno, ponašanje roditelja i njihov odnos prema djetetu zavise od ličnosti svakog djeteta, ali postoje neke stvari koje sasvim sigurno povećavaju mogućnost da vam dijete izraste u ispunjenu i zadovoljnu odraslu osobu.

  1. Natjerajte ih da ispune zadatke koje ste im zadali

Izuzetno je važna lekcija u životu naučiti da budu odgovorni prema sopstvenoj okolini i dijete treba to da nauči što prije. Stvari se ne rješavaju i poslovi ne obavljaju sami od sebe i dijete to mora shvatiti dok je još sasvim malo. Takođe, potrebno je da dijete bude uključeno u sve poslove kojima se sređuje i poboljšava životni prostor, kako za njih same, tako i za njihove bližnje. Naučnici su potvrdili da su uspješni odrasli ljudi obavezno imali i obavljali zadatke koji su im roditelji davali dok su bili djeca.

  1. Ograničite im vrijeme koje provode ispred ekrana

Preveliko izlaganje ekranu televizora, tableta ili telefona ima pogubne posljedice na još nedovoljno razvijeni dječiji mozak. Između ostalog, skraćuje im sposobnost držanja pažnje i ometa razvoj verbalnih i socijalnih vještina.

Američka akademija za pedijatriju objavila je preporuke za maksimalno vrijeme koje djeca mogu da provedu ispred ekrana u zavisnosti od njihove dobi:

18 mjeseci i mlađa djeca: ne treba uopšte da provode vrijeme ispred ekrana, osim ako se ne radi o video-pozivu.

18-24 mjeseci: ako su roditelji odlučili da djetetu dopuste da provodi vrijeme ispred kompjutera, televizora ili telefona, onda treba da biraju kvalitetne programe. Ne bi bilo loše da roditelji gledaju isti sadržaj sa djecom, jer im tako mogu pomoći da razumiju šta gledaju.

2-5 godina: ograničite vrijeme pred ekranom na maksimalno 1 sat kvalitetnog programa. Roditelji treba provode to vrijeme sa djecom i da im pomognu da razumiju šta gledaju i da to primijene na svijet oko sebe.

6 godina i starija djeca: odredite vrijeme koje djeca mogu da provedu pred ekranom i budite dosljedni u tome. Takođe budite dosljedni i kad se radi o vrsti sadržaja koji djeca mogu da gledaju i pazite da to vrijeme ne ulazi u vrijeme za spavanje, fizičku aktivnost i druge aktivnosti koje su im izuzetno važne.

Stručnjaci naglašavaju da roditelji treba da odvoje vrijeme koje će provoditi sa djecom i to bez ikakvog uticaja medija. U to ulazi zajedničko jelo, vožnja kući, vrijeme u krevetu pred spavanje i slično.

  1. Čitajte djeci

Osim što će se maziti sa svojim srećicama, roditelji treba i da čitaju djeci, jer su stručnjaci utvrdili da će to djeci dati „literarni podstrek“ za kasnije. Dakle, djeca će voljeti da se druže sa knjigom i kad budu starija, a čitanje djeci dok su mala podstiče razvoj njihovih verbalnih vještina i sposobnost za lakše rješavanje problema.

  1. Odgodite osjećaj neposrednog zadovoljstva

Ideja da djeci priuštite zadovoljstvo odmah nakon što su bilo šta obavili može da im naškodi kad budu odrasli. To bi im moglo onemogućiti da uopšte osjećaju sreću kad dobiju neku nagradu i da je očekuju čim bilo šta urade ili, čak, i ako ne urade ništa. Kada djecu naučite da budu strpljivi i uporni prije nego što budu nagrađeni za svoj rad, to ih priprema da na sebe preuzmu mnogo teže zadatke u budućnosti.

  1. Pustite ih da ne uspiju

Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti djetetu je da ih stalno štitite od neuspjeha. Naravno da će vam biti teško kada vidite da dijete nije uspjelo u nečemu, ali im apsolutno treba dozvoliti da promaše. To će ih naučiti da nije lako doći do nečega i da, ako želimo nešto da postignemo, moramo da promijenimo sopstvene navike i budemo bolji u tome što radimo. Neuspjeh će ih naučiti i da budu skromniji i da shvate da ne mogu uvijek da pobijede u svemu.

  1. Podstičite ih da putuju

Putovanje je jedno od iskustava koje čovjeka najviše mijenja. Ono vas otvara prema novim kulturama i načinima života. Kada djecu izložite putovanju dok su još mali, to će im proširiti vidike van granica bilo kojeg malog mjesta u kojem bi mogli da se nađu. Putovanje ima mnogo dobrih strana, a kod djece i učenika povećava radoznalost i spremnost da uče, istražuju i razvijaju se. Prema mnogim istraživanjima, putovanje uči djecu toleranciji i poštovanju drugih naroda i kultura.

  1. Ohrabrite ih da nađu svoju strast

Obavezno podržite sve za šta dijete pokazuje interes. Pokažite im da podržavate njihove talente i da želite da ih razvijaju koliko god oni to žele. Mnogi roditelji guraju djecu da se bave stvarima koje oni smatraju da su dobre za djecu, čak i ako djeca to ne žele. Ali najbolje što možete učiniti za njih je da ih pustite da ih sopstvena strast vodi u kojem god pravcu žele da idu.

 

Leave a Reply