Žena

Kako spavaća soba utiče na kvalitet spavanja

Imate li problem da zaspite naveče, bez obzira kad odete na spavanje? Ne jedete kasno noću, dovoljno se krećete, nemate neke velike brige i opet ne možete dugo da zaspite. Onda je možda do vašeg neposrednog okruženja?

Samo pomislite kako spavate kada odete kod nekoga u posjetu ili kada odsjednete u hotelu. Očigledno da okruženje itekako utiče na to koliko i kako ćete spavati.

Kako, onda, da spavaću sobu pretvorimo utočište u kome se spava poput bebe? Evo pet uzroka koji mogu da vam ometaju san i isto toliko načina da ih uklonite:

Treba vam novi madrac

Zaista je veoma važno koliko vam je udoban madrac. Ako je star i ulegnut i ako ne možete da nigdje da se namjestite, onda ćete se sigurno prevrtati cijelu noć. Nažalost, pronaći pravi madrac za sebe može da bude naporno, naročito sada kada se nudi toliko mnogo različitih modela. Kaže se da madrac ne smije da bude mekan, pa neka vam to bude polazna tačka.

Nije dovoljno mračno

Najbolje je spavati u sasvim zamračenoj sobi, pošto svjetlost utiče na to koliko će vaše tijelo da proizvede melatonina, a on je odgovoran za spavanje i buđenje. Ako vam svjetlo uličnih svjetiljki ulazi kroz prozor, nabavite guste zavjese, a potrudite se i da ne gledate predugo ekran telefona i kompjutera, jer njihovo plavo svjetlo vas dugo drži budnima.

Prevruće je ili prehladno

Istraživanja su pokazala da je nepovoljna temperature tijela odgovorna za nesanicu, pa ako se znojite ili drhtite od hladnoće, pokušajte da nađete neku temperature između. Naučnici kažu da je najbolja temepratura za spavanje nešto iznad 18 stepeni Celzijusa, ali to varira od osobe do osobe.

Krevet vam nije u najoptimalnijem položaju

Nema ništa u egzaktnoj nauci što može da podrži principe feng šuija. Ali, ako vjerujete u uticaj protoka energije, ovaj drevni kineski sistem sadrži jasan uputstva o položaju kreveta koji, kako kažu, osigurava najzdraviji san. Recimo, jedno od pravila je da se krevet ne stavi u ugao. Ostala možete sami da potražite.

Zidovi su vam pogrešne boje

Neka istraživanja su pokazala da postoji direktna veza između boje zidova vaše spavaće sobe i nesanice ili isprekidanog spavanja. Izgleda da je najbolja boja za dubok i okrepljujući san plava, a poslije nje dolaze žuta i zelena. Boje koje treba da izbjegavate ako želite lako da zaspite i spavate u komadu su ljubičasta, smeđa i siva.

Leave a Reply