Okolina

Ova stvar sabotira vašu produktivnost

S obzirom na brzinu današnjeg života, većina ljudi zna ponešto o zamoru. Međutim, kao preduzetnik, možda umarate svoj mozak na potpuno drugi način. To se zove „zamor od odluka.“

U suštini, zamor od odluka se dešava kada vašem mozgu dosadi da donosi odluke, i iako to izfleda očigledno, to ima manje očigledne (ali i važne) posljedice.

Nije bitno koliko ste racionalni i koliko vam je mozak funkcionalan, ne možete stalno donositi odluke i ne snositi biološku cijenu za to. To je drugačiji tip zamora od običnog, fizičkog zamora, jer niste svjesni da se zamarate, ali uvijek gubite energiju i imate nedostatak mentalne energije. Što više odluka donesete u toku dana, sve vam je teže i svaku iduću teže donosite, i na kraju, vaš mozak traži prečice.

To može dovesti do nepromišljenih tj.loših odluka, ili do osjećaja da ste paralizovani. Ne možete se odlučiti, pa onda prosto prestanete, umjesto da se skoncentrišete da odradite svoje poslovne ciljeve, tako da na kraju provedete sate na društvenim mrežama.

Preduzetnici, kao nutricionisti i lični treneri, su posebno ranjivi na zamor od odluka zbog par razloga. Kada ste sam svoj šef i vodite svoje preduzeće (i to često sami) prirodno je da vi donosite sve odluke. Takođe, jer možda radite na nesistematski način, ne iz jedne kancelarije, na primjer, ili radite tokom čitavog dana, postoji sve više odluka svaki dan i u svakom momentu. Da li da odete kući na sat ili da nađete kafić iz kojeg biste radili? Koji kafić? Kada bi trebalo da se nađete sa idućim klijentom.

Kako da izbjegnete zamor od odluka. Probajte neka od ovih rješenja.

Organizujte se

Kada radite za nekoga drugog, mnoge odluke su unaprijed pred vama. Morate početi u 8 ujutru, sjedite za stolom, jedete iz najbližeg restorana, morate biti na tom i tom sastanku tog i tog dana. Međutim, kao preduzetnik, ono što nikako ne želite je da sjedite po čitave dane na jednom mjestu i imate uvijek iste odluke za donijeti. Stoga, morate se organizovati i napraviti strukturu svog radnog dana. Na primjer, morate svake sedmice odrediti kada, koliko i odakle ćete raditi. Morate pronaći vrijeme kada ćete da jedete. Morate pronaći raspored, pa makar sa samim sobom, za dolazak, odlazak i sve ostalo. Pojednostavnite svoju garderobu. Što više tih stvari odradite, više energije ćete imati da sačuvate za velike odluke.

O bitnim stvarima odlučite ili rano ujutru ili odmah nakon ručka

Jedno od najzanimljivijih istraživanja o zamoru o odluka je posmatralo šta motiviše sudije da ili daju ili odbiju uslovnu kaznu. Začudo, istraživači su saznali da je najveći faktor bio u tome kada je bilo saslušanje, tj. u koje doba dana. Ujutru su sudije bile spremne da čuju sve argumente, međutim, nakon što su radili čitav dan, postojala je veća šansa da se isključe. Da ne bi doživjeli istu sudbinu, zakažite bitne stvari rano ujutru, sastanke, rasprave ili rad na projektu, jer tada ćete imati najviše energije. Izbjegavajte da bilo šta bitno radite nakon iscrpljujućeg dana.

Uzimajte pauze za užinu

U istom istraživanju, početak aktivnosti se računao kao ili početak dana, ili odmah nakon ručka, jer nakon ručka, sudije su bile u istom stanju kao i ujutru. Prosto vašem mozgu dajte vremena da se odmori od odluka, ali postoji još jedan bitan faktor: kada ste gladni i kada koristite mnogo mentalne energije, vaše tijelo želi glukozu, odnosno šećer! Drugim riječima, što više trošite svoje psihološke rezerve, veća je šansa da ćete donositi nepromišljene odluke u vezi posla i hrane (šećer!). Uzmite male pauze za grickalice, da biste odmorili mozak, i nahranili ga zdravom hranom koja će vam dati energiju.

Leave a Reply