Fitness

Pronađite hobi i izborite se sa depresijom

Pojmovi depresija i anksioznost nekim ljudima zvuče kao popularni nazivi koji se provlače u medijima da označe povremena nezadovoljstva ljudi ovog vremena. Svi koji su se ikada borili protiv ovih bolesti znaju koliko one znaju biti monstruozne.

Depresija se zna beščujno ušunjati u vaš život i oduzeti mu sve boje, i to kada i kako ona to odluči. Odjednom sve oko vas izgubi na važnosti, a svijet se pretvori u predvorje pakla. Konstantno se osjećate smušeno, umorno i bespomoćno. Kad se ovo desi, vrijeme je da potražite medicinsku pomoć ili se povjerite nekome bliskom šta vas muči.

Kako biste makar počeli da se borite sa depresijom, potrebno je da nešto promijenite u životu. Postoje mnoge dobre navike koje bi trebalo da preuzmete i na taj način eliminišete simptome depresije, a neke od njih su zdrava ishrana, fizička aktivnost i vježbanje, i bavljenje nekim hobijem koji vam pričinjava zadovoljstvo.

Stvar je u tome da uvijek budete zauzeti nečim, tako da vas to sasvim zaokupi i učini zadovoljnim, bilo da se radi o nekoj vrsti umjetnosti ili hobiju. Dok nešto stvarate, potpuno ste posvećeni tome, a zadovoljstvo koje osjećate dok se rađa neko umjetničko djelo ne može se porediti ni sa čim. Kada nešto radite sa strašću, puno vam je srce zbog toga.

U tom trenutku cijelim ste bićem u procesu stvaranja i koncentrisani samo na to. Zbog toga vam misli mogu biti usmjerene samo u jednom pravcu i nema mjesta za druge nekontrolisane negativne misli koje se poigravaju sa vašim umom.

Otkrijte u kojem hobiju ili aktivnosti najviše uživate. Nekima je to slušanje muzike, drugima ples, trećima odlazak u šetnje u prirodi, četvrtima kuhanje, pletenje, vođenje dnevnika, igranje kompjuterskih igrica itd.

Evo koje sve pozitivne efekte hobi može imati na vaše mentalno zdravlje:

Smanjuje stres: Bavljenje nekim hobijem može da vas mentalno i fizički podmladi. Kada ste u potpunosti posvećeni hobiju koji vas veseli može da ima umirujući uticaj na vaš um. I neće vas samo zabaviti, već će vam pomoći da se nosite sa stresom i smanjite napetost.

Podiže raspoloženje: Dok se bavite izabranim hobijem, osjećaćete se srećno, a to će vam osvježiti cijeli dan. To će, opet, smanjiti rizik od depresije i drugih mentalnih bolesti.

Podstiče druženje: Prema mnogim istraživanjima, hobiji koji se rade u grupi imaju pozitivan uticaj na vaš duh. Da biste to iskoristili, razmislite o učlanjenju u neke grupne aktivnosti, poput timskih sportova ili učlanjenja u klubove.

Poboljšava pamćenje: Hobiji kao što su čitanje, vođenje dnevnika, pisanje, ispunjavanje sudokua ili slagalice poboljšavaju pamćenje i smanjuju opasnost od gubitka sjećanja u starosti. Ako uživate u tome da postavljate izazove umu, onda je ovo idealna tehnika za vas.

Drži depresiju pod kontrolom: Ako budete zauzeti nekom aktivnošću ili se bavili nekim hobijem, bićete mnogo raspoloženiji, a to će smanjiti rizik od oboljevanja od depresije ili anksioznosti. Ako se, pak, bavite nekim hobijem, a poslije toga vam je dosadno i nimalo niste raspoloženiji, onda to nije prava aktivnost za vas. Hobijem se i bavite zato da biste se osjećali srećnije i da biste smanjili stres. Slobodno probajte neku novu aktivnost, poput rada u bašti, bojanja bojanki za odrasle, fotografisanja, plivanja, itd. i pronađite onu koja vas najviše raduje.

Leave a Reply