Fitness

Sedam načina da smanjite stres

Dovoljno spavajte

Da biste bili orni i čili da prebrodite sve što vas čeka u jednom danu, a bez obzira na to koliko je vaš poslovni ili privatni život pun stresnih situacija, vrlo je važno da dovoljno spavate. Minimum je šest sati noćnog sna, optimalno je osam sati. Vrlo je važno leži u krevet prije ponoći, a dva sata pred odlazak na počinak ne bi trebalo ništa jesti. Nije dobro ni intenzivno vježbati ili odlaziti u teretanu u kasnim večernjim satima.

Promijenite navike u ishrani

Najbolja hrana protiv stresa jeste ona koja nam stiže od majke prirode, a ne ona koju ćemo kupiti u pekarama ili na kioscima brze hrane. Koštunjavo voće, ali i borovnice ili ribizle, bogate su vitaminom Ce, koji smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Šaka pistaća ili badema može da smanji krvni pritisak, što je veoma važno kada se na poslu nešto dogodi i podigne vam nivo adrenalina.

Mnogi upravo zbog stresa ili jednu previše ili premalo. Jedini način da se stres smanji, jer ga nikako ne možemo isključiti potpuno, jeste da se umjereno hranimo. Veoma su opasni neredovni obroci koji dovode do većeg lučenja kiseline u želucu, a onda to izaziva bol, koji je povod za novi stres. Kada smo gladni, padaju nam vrijednosti šećera u krvi, dolazi do glavobolje i opet do stresa.

Svuda i uvijek – pet minuta ranije

Osjećaj da kasnite, da ste zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi zbog koje na svakih 30 sekundi gledate na sat, vodi vas direktno u frustraciju. Zato psiholozi kažu da gdje god i kad god pošli, krenite pet minuta ranije.

Osjećaj žurbe je u vezi i sa osjećajem netolerancije. Takvim osobama uvijek kažemo da život nije trča i da moraju da budu tolerantni bez obzira na to da li čekaju pregled ispred ordinacije ili da kupe kartu za pozorište. Problem sa ljudima koji žure jeste u tome što misle da im nije potreban nikakav savjet i zato je među njima ogroman broj onih sa visokim krvnim pritiskom i oboljelom štitnom žlijezdom.

Napravite sebi “veče komedije”

Naučnici kažu da smijanje smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, a ovaj hormon je u tijesnoj vezi sa gojaznošću i bolestima srca. Zato preporučuju da se pred spavanje zabavite nekom dobrom komedijom na televiziji. Gledanje vijesti ili emisija sa žestokim političkim debatama sa sadržajima koji nas iritiraju ne pomaže da se stres smanji. Zato ih izbjegavajte u večernjim časovima.

Pravite pauze na svakih 45 minuta

Američki doktori savjetuju da se u toku radnog vremena koristi što više toalet pauza! Kažu da je dobro da se nađe mirno mjesto na kojem će osoba pod stresom moži da se opusti i da pet minuta meditira, koncentrišući se na svoje disanje i smirivanje, poslije čega že biti i mirnija i opuštenija. Savjetujemo pacijentima da kada im je radno mjesto vezano za kompjutere, obavezno na svakih 45 minuta treba da naprave kraću pauzu isto onako kako se to radi u školama. Djeca imaju na svakih 45 minuta pauzu od pet ili deset minuta, tako i zaposleni mora da odvoji oči od kompjutera. Imam osve veći broj pacijenata sa računarskim konjuktivitisom.

Češica pića zbog stresa nije rješenje

Tačno je da će vas za nekoliko čašica koktela ili čaša-dvije vina opustiti, ali alkohol nije ni dugoročno, ni dobro rješenje. Američki ljekari kažu da se upotreba alkohola ogrnaiči na ne više od jednog pića po izlasku, dok naši ljekari smatraju da je i to mnogo.

Opasnost od alkoholizma ne krije se u količini, već u svakodnevnoj upotrebi. Tako bi onaj ko svakoga dana upotrebljava alkohol zaopuštanje doveo sebe u ozbiljnu opasnost da stvori drugu zavisnost – alkoholizam.

Uživajte u društvu prijatelja

U borbi protiv stesa pomaže i druženje sa osobama koje nam prijaju. Možda vam se čini neobično, ali ljekari opšte medicine upravo ovu rečenicu najčešće izgovaraju svojim pacijentima. Suština borbe protiv stesa jeste u tome: družite se sa ljudima, razgovarajte, pričajte.

Leave a Reply