Fitness

Soja i mahunarke sprečavaju pojavu raka

Ženama oboljelim od raka savjetuje se unošenje hrane koja koči prokancersku aktivnost estrogena: soja, kupus, karfiol, kelj, prokelj, brokoli, slačica, repa i pšenične mekinje.

Postoje ispitivanja koja dokazuju da soja blokira rast tumorskih ćelija, kao i istraživanja koja su pokazala da supstance iz soje mogu da zaustave rast malignih ćelija. Zaštitno dejstvo pokazuju sojino zrno, izdvojen sojin protein, sojino mlijeko, tofu. Treba biti oprezan kod žena koje su imale rak dojke, jer ne smiju zamijeniti većinu proteina i mliječnih proizvoda u ishrani sa sojom.

Losos, tuna, sardina, skuša i haringa sadrže obilje omega-3 masnih kiselina. Riblje ulje usporava napredovanje već nastalog raka dojke i sprečava pojavu metastaza. Smatra se da omega-3 masne kiseline u ribljem ulju smanjuju upalne procese koji podstiču razvoj karcinoma dojke. Pasulj ima važno mjesto u sprečavanju raka dojke i žene sa Kariba i Meksika, koje jedu znatno više pasulja od Amerikanki, znatno rjeđe oboljevaju od ovog raka. Pasulj je bogat fitoestrogenima koji pomažu blokiranje estrogena koji izaziva rak – smatraju endokrinoloziji.

Koliko je zdrav brokoli govori činjenica da je “sulforan”, jedinjenje koje postoji u brokoliju, smanjivao broj matičnih ćelija raka dojke (koje utiču na proširenje raka i njegov povratak) u eksperimentalnom istraživanju. Kako biste iz tog povrća dobili najviše, savjetuju stručnjaci, treba ga jesti pripremljenog nekoliko minuta na pari.

Povrće kao što je kupus, kelj, brokoli i prokelj sadrže značajne količine indol-3-karbinola. Mogući mehanizam djelovanja ovih namirnica je promjena metabolizma estrogena. Kupus i srodne vrste sadrže takozvane indole koji utiču na deaktiviranje estrogena. Antikancernoznih indola osim u kupusu ima u karfiolu, brokoliju, prokelju, kelju i repi. Dugo kuvanje smanjuje antikancerogeno dejstvo indola, pa ove namirnice treba jesti svježe, pripremljene na pari ili kratko kuvane. Naučnici su otkrili i da peršun može da spriječi rast zloćudnih ćelija.

Preporuke za prevenciju raka dojki

– Unosite po pola kilograma voća i povrća dnevno koje je bogato dijetnim vlaknima, antioksidansima, vitaminima.

– U toku dana uzimajte namirnice bogate karotenoidima (mango, bundeva, ljute papričice, cvekla, heljda, glavičasto povrće, kelj, tikvice, spanać, slatki krompir, plavi patlidžan).

– Jedite više vlakana, naročito iz žitarica, jer fitohemikalije u cijelim zrnima smanjuju rizik od raka dojke.

– Smanjite količinu unošenja masnoća, zasićenih masti životinjskog porijekla na minimum.

– Pređite na monozasićene masti iz maslinovog ulja i omega-3 masnoće iz plavih morskih riba (haringa, skuša, tunjevina, losos).

– Pijte malo ili nimalo alkohola. Bar 50 studija su pokazale da alkohol može pojačati rizik od raka dojke. Povremeno je dozvoljena čaša crnog vina koje je bogato flavonoidima.

– Prekinite pušenje i izbjegavajte da boravite u prostorijama u kojima se puši.

– Izbjegavajte slatkiše, jer šećer može da izazove i hrani ćelije raka.

– Pijte dovoljno tečnosti, osam do deset čaša dnevno.

– Korigujte gojaznost, jer višak insulina kod gojaznih predstavlja značajan faktor za nastanak kancera. Pokušajte kontrolisati tjelesnu težinu kako starite. Istraživanja pokazuju da žene koje nakon menopauze imaju višak kilograma, imaju veće mogućnosti da obole od raka dojke.

– Treba izbjegavati stres, i svakodnevnom se baviti nekom od fizičkih aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta, ali redovno raditi samopreglede dojke i odlaziti na kontrole kod ljekara.

Leave a Reply