Razonoda

Šta ručati na poslu

Većina ljudi ne razmišlja mnogo o podnevnom ručku ili užini u sredini dana dok je na radnom mjestu. Osjećaj gladi se “presječe” nekim pecivom, sendvičem, parčetom pice ili mršavom salatom – samo da se tijelu da dovoljno “goriva” da izdrži kraj radnog vremena. Evo tri preporuke kako izabrati obrok.

Da se sačuva budnost i oštrina uma

Dimljeni losos, kukuriz ili spanać, orasi ili borovnica i zeleni čaj.

Ove namirnice poboljšavaju procese pamćenja i učenja, objasnili su naučnici. Omega tri masne kiseline, sadržane u lososu i orasima, pomažu bolju komunikaciju između neurona, dok antioksidanti iz spanaća i kukuruza kao što su vitamin Ce i flavonoidi, poboljšavaju funkcije moždanih ćelija. Zeleni čaj takođe pojačava budnost i sve druge moždane funkcije, pa poslije obroka nećete biti uspavani nego čili za rad.

Za one koji vode računa o težini

Supa od sočiva (varivo), salata sa povrćem i grilovanom piletinom, nemasni preljev i zemička od cijelog zrna.

Osobe koje obrok započinju supom unose manje kalorija (postarajte se da supa bude bistra a ne krem-supa ili začinjena pavlakom). Proteini iz sočiva (leća) uz piletinu držaće glad pod kontrolom, dok će povrće i zemička ili parče hljeba od brašna od punog zrna, bogato vlaknima, biti dovoljni za osjećaj sitosti.

Za više energije

Porcija graha i zemičke od punog zrna, paradajz, pesto sos i voće (jabuka, narandža, breskva, šljiva).

Za ovakav ručak, organizmu je potrebno više vremena da ga svari, upravo zahvaljujući žitaricama od punog zrna, proteinima iz pasulja i dobrim mastima iz maslinovog ulja. Kod nas su malobrojna mjesta na kojima se uz brzu hranu može naručiti pesto sos, ali ovaj sos možete da napraviti i sami i ponesete ga na posao i začinite svoje jelo, jer svježi bosiljak, malo sira i orasi su neizmjerni izvor energije. Poslije ovakvog obroka, kako objašnjavaju nutricionisti, dolazi do postepenog sagorijevanja kalorija. To osobi obezbjeđuje energiju za najmanje pet sat ipopodnevnog dijela radnog vremena, kada efikasnost često opada.

Leave a Reply