Okolina

Životne priče: Kad prijateljstvu dođe kraj

Dvije gospođe u zlatnoj dobi prekinule su sa svojim dugogodišnjim prijateljstvom zbog zanemarivog razilaženja u vrednovanju neke banalne životne situacije. Svaka je za taj prekid imala svoje razloge, koji su se prilično razlikovali. Drugim riječima, obje su već duže vrijeme prije konačnog prekida prijateljstva bile nezadovojne tim odnosom, a obje strane to su očitovale raznim manjim ili većim prigovorima i kritikama, čime se, dakako, nezadovoljstvo samo pojačavalo.

Nezavisno od toga koja je bila u pravu (ili su to možda bile obje), iz razvoja cijele situacije bilo je sasvim očigledno kako su obje tokom dugih godina poznavanja i prijateljevanja promijenile svoj sistem vrijednosti ili su možda obje, zarad prijateljstva, godinama pokušavale prilagoditi svoje različite svjetonazore i sisteme vrijednosti.

Ali starenje donosi i neke promjene u spremnosti na prilagođavanje, jer se starijoj osobi čini kako takvo prilagođavanje više nema smisla, budući da za njega više i nema dovoljno vremena, već kako se treba družiti sa onima uz koje se osjećamo dobro, ne mijenjajući svoje vrijednosti i svjetonazor. Drugim riječima, razlike među njima postale su odjednom primjetne, velike i nepremostive, pa je kraj toga prijateljstva bilo najbolje moguće rješenje.

Leave a Reply